“Mám slobodu podnikania” začínajúca podnikateľka 2015

0

Ak hľadáte v Prešove výbornú odrodovú kávu priamo zo slovenskej pražiarne, raw torty, dobré čítanie či útulné prostredie, určite zavítajte do Libresso Books & Coffee. Lenku Babinovú, majiteľku, inšpirovala k podnikaniu práca baristky v Kanade. Po návrate na Slovensko si jedna z najlepších začínajúcich podnikateliek roku 2015 otvorila v rodnom Prešove vlastnú kaviareň. Osud jej navyše do cesty priniesol voľné priestory v kníhkupectve. Tak nakoniec vznikol koncept kníhkaviarne.

Začnem hneď zhurta: vy a káva. Aký je medzi vami vzťah?

Veľmi pozitívny. Milujem jej vôňu a chuť. Jej pitie je vždy takým malým rituálom, hoci sa niekedy pri všetkých tých povinnostiach stane, že nevypijem ani jednu za deň.

Ako sa teda zrodila kníhkaviareň?

Po návrate z Kanady som premýšľala, čo s mojím životom. Čoskoro sa naskytla možnosť otvoriť kaviareň v priestoroch pôvodného kníhkupectva. S vtedy ešte bývalou majiteľkou sme sa dohodli na zdieľaní priestoru. Začiatkom tohto roka pôvodné kníhkupectvo ukončilo prevádzku a my sme v máji rozšírili svoj vlastný priestor o kníhkupectvo a vytvorili tak koncept kníhkaviarne.

To je to, čo vás odlišuje od silnej konkurencie?

V Prešove je veľmi veľa kaviarní, preto sme pri zakladaní tej našej kládli silný dôraz na odlíšenie sa a na vytvorenie osobitého konceptu. Zvolili sme cestu kombinácie kávy a kníh, čo je už trendom aj na Slovensku. Zákazníkov sa snažíme prilákať ponukou produktov, ktoré inde v meste nenájdu. Zameriavame sa na lokálnych dodávateľov, resp. na malé rodinné firmy, ktoré robia veci poctivo, o čo sa snažíme aj my.

Prečo ste sa rozhodli podnikať?

Podnikať v pohostinských službách bolo vždy mojím snom a keďže som si po príchode z Kanady nenašla prácu v mojom odbore – cestovnom ruchu, zvolila som si túto cestu.

Ak to nie je príliš osobná otázka, prečo ste sa vrátil na Slovensko?

Na Slovensko som sa vrátila kvôli mojej rodine a najbližším. Od začiatku bola pre mňa Kanada len dočasným miestom pobytu – chcela som cestovať a získať nové skúsenosti. Veľmi ma to celé inšpirovalo a to doslova, pretože vo Vancouveri som pracovala ako barista v jednej miestnej kaviarni. To ma vlastne motivovalo k tomu, otvoriť si na Slovensku svoju vlastnú.

Čím sa líšia tamojšie kaviarne od tých našich? A aký je rozdiel medzi zákazníkmi?

Kaviarne v Kanade a Európe sa dosť líšia, či už svojou ponukou, konceptom alebo zákazníkmi. Vo Vancouveri som sa často stretla s požiadavkou na „bezkofeínové vanilkové nízkotučné cafe latte so šľahačkou posypané škoricou“. V Európe zas často s klasickým talianskym „piccolom“. V zásade som však rada, ak ľudia pijú akúkoľvek kávu. Teším sa, že trendom sa stáva zameranie sa na kvalitu a vznikajú kaviarne tzv. „tretej vlny“ akou sa snažíme byť aj my.

Kaviarne tretej vlny?

Sú to tie, v ktorých nájdete v ponuke aj alternatívne metódy prípravy kávy.

Napríklad? Čo všetko vlastne ponúkate?

Ponúkame fajnú kávu. Okrem klasických kávových drinkov ako je espresso, či cappucino pripravujeme tiež alternatívy v podobe aeropressu, dripperu, V 60, či cold brew, čo je za studena filtrovaná káva. Okrem toho však máme v ponuke aj vynikajúce torty doplnené o nepečené raw torty, výber nealko nápojov bez farbív a konzervantov, či ponuku výhradne slovenských vín.

Kto vyberá kávy? Kde sa inšpirujete?

Kávu vyberám ja. Na prípravu klasického espressa a drinkov z neho máme vyváženú chuť espresso blendu Real Gentleman od žilinskej spoločnosti 9 grams coffee, od ktorých odoberáme aj odrodové kávy na alternatívy. Do budúcna však plánujeme obmieňať dodávateľov odrodových káv, keďže v okolí vzniká stále viac a viac zaujímavých malých pražiarní ponúkajúcich kvalitu.

Stíhate popri podnikateľských aktivitách aj „postaviť sa za bar“ a pripraviť kávu?

Hoci je ohľadom riadenia kníhkaviarne veľa práce, som stále súčasťou baru. Považujem to za veľkú pomoc pri tvorbe kvalitného produktu a služby. Je to tiež znak toho, že sa pre zamestnancov nesnažím byť šéfom, ale skôr lídrom.

Ako vás ako podnikateľku vníma okolie? Máte motiváciu ísť vlastnou cestou ďalej?

Nemyslím si, že ma ľudia vnímajú ako podnikateľku v pravom zmysle slova. Stane sa mi, že keď za mnou príde niektorý z obchodných zástupcov, tak nechce veriť, že taká mladá baba riadi celý priestor. Každopádne mám pozitívne ohlasy a ľudia mi fandia v tom, čo robím. To ma samozrejme posúva dopredu a dáva mi pocit, že to, čo robím, má zmysel.

Je na Slovensku náročné podnikať?

Áno, je to celkom náročné, hlavne pre malý podnik, akým je Libresso. Podmienky sú nastavené tak, že to chce veľa vôle, trpezlivosti a energie. Zatiaľ to stojí za to a moja práca ma veľmi baví.

Počula som, že organizujete aj projekty zamerané na vzdelávanie.

Zákazníkom stále pripravujeme rôzne akcie: vytvorili sme si program, kedy sa u nás každú stredu niečo deje. Striedame čítačky autorov, detské čítačky, projekt Science Café, diskusie, odborné prednášky, či napríklad burzu kníh. Od septembra sa u nás začínajú premietať klubové filmy prešovského kina Pocity.

Ďalšie plány?

Okrem ďalšieho skvalitňovania služieb rozširujeme aj naše portfólio produktov. Práve pracujeme na príprave kreatívneho pracovného priestoru, tzv. co-workingu, ktorý plánujeme otvoriť v septembri. Zákazník bude mať možnosť pracovať samostatne v tzv. tichej zóne alebo bude mať možnosť prenajať si priestor s kapacitou do 20 ľudí na semináre, či pracovné porady.

Umiestnili ste sa medzi najlepšími podnikateľkami v súťaži Podnikateľka Slovenska. Čo vám priniesla súťaž Podnikateľka Slovenska?

Okrem zviditeľnenia mojej osoby v spojení s kníhkaviarňou mi dala pocit, že na Slovensku existuje veľa šikovných žien, ktoré podnikajú a sú úspešné. Je úžasné, že existuje súťaž v rámci podnikania hodnotiaca aj ženy. Dokazujeme tým, že aj my patríme do biznisu rovnako ako muži.

Ako by ste jednou – dvoma vetami namotivovali ženy podnikať?

Určite by som ich navnadila na slobodu rozhodovania, ktorú podnikanie ponúka a ktorú ja veľmi oceňujem. Zároveň je to skvelý pocit vytvárať produkty, služby, hodnoty vo vlastnej réžii a posúvať sa v tom stále dopredu a prekonávať samú seba.

Rozhovor pripravila Jana Katreniaková

Odpovedať